ପଖାଳ ଭାତ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ପରମ୍ପରା | The Delicious Tradition of Pakhala Bhata | A Culinary Delight from Odisha

food of odisha| The Delicious Tradition of Pakhala Bhata | A Culinary Delight from Odisha

ODIA BLOG

ପଖାଳ ଭାତ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ପରମ୍ପରା | The Delicious Tradition of Pakhala Bhata | A Culinary Delight from Odisha

ଓଡ଼ିଶାର ଜୀବନ୍ତ ସଂସ୍କୃତି ବିଷୟରେ ଭାବିଲେ ତୁରନ୍ତ ମନକୁ ଆସିଥାଏ ପଖାଳ ଭାତ (Pakhala Bhata) ଏହି ସରଳ ତଥା ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଓଡ଼ିଆ ପରିବାରର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ହୋଇ ରହିଛି ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଏହା ଦୈନନ୍ଦିନ ଭୋଜନର ଏକ ପ୍ରିୟ ଅଂଶ ହୋଇ ରହିଛିଏହାର ଶୀତଳ ଗୁଣ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ପଖାଳ ଭାତ (Pakhala Bhata) କେବଳ ଖାଦ୍ୟ ଠାରୁ ଅଧିକ; ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମୃଦ୍ଧ କୃଷି ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଆତିଥେୟତାର ପ୍ରତୀକଏହି ବ୍ଲଗରେ, ଆମେ ଏହି ଆଇକନିକ ଖାଦ୍ୟର ଇତିହାସ, ପ୍ରସ୍ତୁତି, ସାଂସ୍କୃତିକ ମହତ୍ତ୍ୱ(cultural significance) ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରିତା(health benefits) ବିଷୟରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ବୁଲିବୁ

ପଖାଲା ଭାଟା '?( What is Pakhala Bhata?)
ଏହାର ମୂଳରେ ପଖାଳ ଭାତ (Pakhala Bhata)ହେଉଛି ପାଣିରେ ଭିଜାଇ(fermented rice soaked in water) ରଖାଯାଇଥିବା ଚାଉଳରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏକ ବ୍ୟଞ୍ଜନ, ଯାହାକୁ ଦହି, ଲୁଣ ଏବଂ ବେଳେବେଳେ ପନିପରିବା କିମ୍ବା ମାଛ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ସାଙ୍ଗରେ ଥଣ୍ଡା ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ ଏହି ଚାଉଳକୁ ସାଧାରଣତଃ ପୂର୍ବଦିନ ରନ୍ଧାଯାଏ ଏବଂ ରାତିସାରା ଗରମ କରିବା ପାଇଁ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଏ, ଯାହା ଏହାର ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ଗଠନକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ ପରଦିନ ଚାଉଳକୁ ପାଣିରେ ମିଶାଇ ଥଣ୍ଡା, ହାଲୁକା ସତେଜ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ
ଯଦିଓ ପଖାଳା ଭାଟାର ମୌଳିକ ଧାରଣା ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି, ତଥାପି ବାଡ଼ି (ମସୁର ଫ୍ରିଟର), ଭାଜା (ଭାଜା ପନିପରିବା), ଗାଥା (ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବା), କିମ୍ବା ମାଛ (ମାଛ) ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପାର୍ଶ୍ୱକୁ ମିଶାଇ ଖାଦ୍ୟକୁ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ, ଯାହା ଏହାକୁ ଉଭୟ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ କରିଥାଏ

ପଖାଳ ଭାତର ଇତିହାସ ଉତ୍ପତ୍ତି(History and Origins of Pakhala Bhata)


ପଖାଳ ଭାତ (Pakhala Bhata) ଉତ୍ପତ୍ତି ଓଡ଼ିଶା(Odisha) ରାଜ୍ୟରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଏହି ଖାଦ୍ୟ ଓଡ଼ିଆ ରୋଷେଇ ପରମ୍ପରାର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇ ଆସୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥ ଶାସ୍ତ୍ରରେ ଚାଉଳ ବ୍ୟଞ୍ଜନର ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛିକୁହାଯାଏ ଯେ ଗ୍ରାମୀଣ ସମୁଦାୟ, ବିଶେଷକରି କୃଷକମାନେ ଏହି ଖାଦ୍ୟକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଗରମ ଋତୁରେ ନିଜକୁ ଥଣ୍ଡା କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଖାଉଥିଲେଗରମ ପାଣିପାଗ ପାଇଁ ଚାଉଳକୁ ଏକ ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ପସନ୍ଦ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଫର୍ମେଣ୍ଟିଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଉଳକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା
ସମୟକ୍ରମେ ପଖାଳ ଭାତ କେବଳ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭୋଜନ ନୁହେଁ ବରଂ ଓଡ଼ିଶାର ଧାର୍ମିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ପାଲଟିଗଲାଏହା ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଏକ ଥଣ୍ଡା ଖାଦ୍ୟ ଭାବରେ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ, ଯାହା ଲୋକଙ୍କୁ ଗରମରେ ହାଇଡ୍ରେଟେଡ୍ ଏବଂ ସତେଜ ରହିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ |

ସାଂସ୍କୃତିକ ମହତ୍ତ୍ୱ[Cultural Significance ]
ଓଡ଼ିଶାରେ(Odisha), ପଖାଳ ଭାତ (Pakhala Bhata) କେବଳ ଖାଦ୍ୟ ନୁହେଁ - ଏହା ଆତିଥେୟତା, ସରଳତା ଏବଂ ଜମି ସହିତ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କର ପ୍ରତୀକପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଭୋଜନରେ ଏହି ଖାଦ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏବାସ୍ତବରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦(March 20th) ତାରିଖରେ ପଖାଳ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ଏହି ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଓଡ଼ିଆ ସଂସ୍କୃତିରେ ଏହାର ଭୂମିକାକୁ ସମ୍ମାନ ଦିଅନ୍ତିଏହି ଦିନକୁ ଭବ୍ୟ ଭୋଜିରେ ପାଳନ କରାଯାଏ ଯେଉଁଠାରେ ପରିବାର, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଏପରିକି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକ ଏକାଠି ହୋଇ ଖାଦ୍ୟର ମଜା ନେଇଥାନ୍ତି, ଯାହା ଏହାକୁ ଏକ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଅବସର ରେ ପରିଣତ କରିଥାଏ
ଏତଦ୍ ବ୍ୟତୀତ ପଖାଳ ଭାତ ଓଡ଼ିଶାର କୃଷି ଜୀବନଶୈଳୀର(agricultural lifestyle) ପ୍ରତୀକଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ପାଇଁ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ଓଡ଼ିଶାର ଉର୍ବର ଭୂମି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସରଳତା ନମ୍ର ଆରମ୍ଭକୁ ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛିଅନେକ ଘରେ ଅତିଥିଙ୍କୁ ପଖାଳ ଭାତ ଅର୍ପଣ କରିବା ଉଷ୍ମତା ଏବଂ ଆତିଥେୟତାର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ, ଯାହା ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ପାରିବାରିକ ବନ୍ଧନର ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ

ପଖାଳ ଭାତ ପ୍ରସ୍ତୁତି(Preparation of Pakhala Bhata)


ପଖାଳ ଭାତ ତିଆରି କରିବା ଏକ ସରଳ ପ୍ରକ୍ରିୟା, କିନ୍ତୁ ଚାବିକାଠି ହେଉଛି ଫର୍ମେଣ୍ଟେସନ୍ (fermentation) । ଏହି ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅଛି:
. ଚାଉଳ ରୋଷେଇ କରନ୍ତୁ (Cook the Rice): ଓଡ଼ିଶାରେ ସାଧାରଣତଃ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା କାଙ୍କି ଚାଉଳ ଭଳି ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶସ୍ୟ ପ୍ରଜାତି ଚାଉଳକୁ ରୋଷେଇ କରି ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁଚାଉଳକୁ ରୁମ୍ ତାପମାତ୍ରାରେ ଥଣ୍ଡା ହେବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ
. ଫର୍ମେଣ୍ଟେସନ୍(Fermentation) : ଚାଉଳ ଥଣ୍ଡା ହେବା ପରେ ଏହାକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ପାଣିରେ ଭିଜାଇ ଦାନାକୁ ଘୋଡ଼ାଇ ଦିଅନ୍ତୁଏହାକୁ ଗରମ କରିବା ପାଇଁ କୋଠରୀ ତାପମାତ୍ରାରେ ରାତିସାରା ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁଆପଣ ଏହାକୁ ଯେତେ ଅଧିକ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗରମ ହେବାକୁ ଦିଅନ୍ତି, ଏହା ସେତେ ଅଧିକ ଜଟିଳ ଏବଂ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ
. ପରଷନ୍ତୁ(Serve): ପରଦିନ ଚାଉଳକୁ ଗୋଳାଇ ଅଳ୍ପ ମିଠା ପାଣିରେ ମିଶାଇ ନିଜ ପସନ୍ଦର ଖାଦ୍ୟ ଦିଅନ୍ତୁସ୍ୱାଦ ଅନୁଯାୟୀ ଲୁଣ ମିଶାନ୍ତୁ (Add salt to taste) ଏବଂ ଚାହିଁଲେ ଅତିରିକ୍ତ କ୍ରିମିନେସ୍ ପାଇଁ ଦହିର(yogurt) ଏକ ଚାମଚ ମଧ୍ୟ ମିଶାଇ ଖାଇପାରିବେ

. ସଙ୍ଗୀତ (Accompaniments): ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ପଖାଳା ଭାଟାକୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପାର୍ଶ୍ୱ ବ୍ୟଞ୍ଜନ ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ କେତେକ ଲୋକପ୍ରିୟ ସଂଯୋଜନ ମଧ୍ୟରେ ଜଣାଶୁଣା :

ବଡି ଚୁରା (Badi Chura)

ଭାଜା ମାଛ କିମ୍ବା ମାଛ(Fried fish or machha)

ଆଳୁ, କାକୁଡ଼ି କିମ୍ବା କଦଳୀ ଭଳି ପନିପରିବା ଭାଜନ୍ତୁ(Sautéed vegetables like potato, cucumber, or bitter gourd)

କଞ୍ଚା ଆମ୍ବ କିମ୍ବା ସବୁଜ ଲଙ୍କାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଚଟଣୀ(Chutney made from raw mango or green chili)

. ପଖାଳ ଭାତ ଭିନ୍ନତା (Variations of Pakhala Bhata):


ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପସନ୍ଦ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ପଖାଲା ଭାଟାର ଅନେକ ଭିନ୍ନତା ରହିଛି କେତେକ ସାଧାରଣ ପ୍ରକାର ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି:
ବାସି ପଖାଳ(Basi Pakhala) : ଏହା ହେଉଛି ସେହି ସଂସ୍କରଣ ଯାହାକୁ ରାତାରାତି ଫର୍ମେଣ୍ଟ(ferment overnight) କରିବା ପାଇଁ ଛାଡି ଦିଆଯାଏ ଧାରଣତଃ ପରଦିନ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ ଏହା ଏହାର କ୍ଷରିଆ ଏବଂ ସାମାନ୍ୟ ଖଟା ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା
ଫ୍ରେସ୍ ପଖାଳ(Fresh Pakhala) : ଫର୍ମେଣ୍ଟେଡ୍ ଭର୍ସନ ଠାରୁ ଭିନ୍ନ, ଏହା ତାଜା ରନ୍ଧା ଭାତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ ଏବଂ ସେହି ଦିନ ଖାଇଥାଏ ଏହା ହାଲୁକା ଏବଂ ଏହାର ସ୍ୱାଦ ସାମାନ୍ୟ
ମାଛ ସହିତ ପଖାଳ(Pakhala with Fish): ଓଡ଼ିଶାର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପଖାଳ ଭାତ ଭାଜିବା ମାଛ କିମ୍ବା ମାଛ ତରକାରୀ ସହିତ ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ, ଯାହା ଏହାକୁ ଏକ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଖାଦ୍ୟ ରେ ପରିଣତ କରିଥାଏ
ଭିନ୍ନତା ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ପଖାଳ ଭାତ (Pakhala Bhata) ସର୍ବଦା ଏକ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଭୋଜନ (heartier dish), ଯାହା ପ୍ରାୟତଃ ପାରିବାରିକ ସମାବେଶ କିମ୍ବା ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସମୟରେ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କ ସହିତ ଉପଭୋଗ କରାଯାଏ

ପଖାଳା ଭାଟାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରିତା (Health Benefits of Pakhala Bhata)
ଏହାର ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ସ୍ୱାଦ ବ୍ୟତୀତ ପଖାଳା ଭାଟା ଏହାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରିତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ଫାଇଦା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି:
କୁଲିଂ ଇଫେକ୍ଟ (Cooling Effect:): ଫର୍ମେଣ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଖାଦ୍ୟକୁ ହାଲୁକା ଏବଂ ହଜମ କରିବା ରେ ସହଜ କରିଥାଏ ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ପ୍ରଭାବ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହା ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ
ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍ ଗୁଣ(Probiotic Properties): ଫର୍ମେଣ୍ଟେଡ୍ ଚାଉଳ ଅନ୍ତନଳୀରେ ଲାଭଦାୟକ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆର ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ, ପାଚନ କ୍ରିୟାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଏବଂ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇଥାଏ
ହାଇଡ୍ରେସନ୍ (Hydration) : ପଖାଲା ଭାଟା ରେ ପାଣିର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ଥିବାରୁ ବିଶେଷ କରି ଗରମ ପାଗରେ ଆପଣଙ୍କୁ ହାଇଡ୍ରେଟେଡ୍ ସତେଜ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ

ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର(Nutrient-Rich): ଖାଦ୍ୟରେ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଭରପୂର ମାତ୍ରାରେ ରହିଥାଏ ଏବଂ ପନିପରିବା ମାଛ ଭଳି ପୁଷ୍ଟିକର ପାର୍ଶ୍ୱ ସହିତ ମିଶାଇ ଖାଇଲେ ଏହା ଏକ ଭଲ ଖାଦ୍ୟ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ ସମୟ କ୍ରମେ ପଖାଳା ଭଟ୍ଟ କିପରି ବିକଶିତ ହୋଇଛନ୍ତି (How Pakhala Bhata Has Evolved Over Time)


ଜଣେ କୃଷକ ଭୋଜନ ଭାବରେ ଏହାର ନମ୍ର ମୂଳରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଏହାର ମାନ୍ୟତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପଖାଲା ଭାଟା ସମୟ କ୍ରମେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଆଜି ଏହାକୁ କେବଳ ଓଡ଼ିଶାବାସୀ ଉପଭୋଗ କରିନାହାନ୍ତି ବରଂ ଭାରତ ତଥା ବିଦେଶର ଅନ୍ୟ ାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକପ୍ରିୟତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ଆଧୁନିକ ରୋଷେୟା ଏବଂ ଘରୋଇ ରୋଷେୟାମାନେ ସମାନ ଭାବରେ ଖାଦ୍ୟର ନୂତନ ବିବିଧତା ଉପରେ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ପାରମ୍ପରିକ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ସମସାମୟିକ ସ୍ୱାଦ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରାଯାଇଛି ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପଖାଲା ଭାଟାର କିଛି ସଂସ୍କରଣରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଚଟଣୀ, ଭଜା ବାଦାମ, ଏପରିକି ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାଦ ଅନୁଯାୟୀ ଗରମ ଉପାଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
ଏହି ଆଧୁନିକ ଭିନ୍ନତା ସତ୍ତ୍ୱେ ପଖାଳା ଭାଟାର ସାର ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି ଏହା ଏକ ପ୍ରିୟ ଖାଦ୍ୟ ହୋଇ ରହିଛି ଯାହା ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମୂଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଏ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପାଳନ କରିଥାଏ

ସିଦ୍ଧାନ୍ତ

ପଖାଲା ଭାଟା କେବଳ ଏକ ବ୍ୟଞ୍ଜନ ନୁହେଁ; ଏହା ଓଡ଼ିଶାର ସଂସ୍କୃତି(culture), ଇତିହାସ(history) ଭାବନାର ଏକ ଉତ୍ସବ(spirit of Odisha)। ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହସମୟରେ ହେଉ ଅବା ପଖାଳ ଦିବସ (Pakhala Dibasa,) ଭଳି ବିଶେଷ ଅବସରରେ ଉପଭୋଗ ହେଉ, ଏହା ଓଡ଼ିଆ ଆତିଥ୍ୟ(Odia hospitality) ସରଳତାର (simplicity)ଏକ କାଳଜୟୀ ପ୍ରତୀକ ହୋଇ ରହିଛି ଏହି ନମ୍ର ତଥା ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଥାଏ, ଉଭୟ ପୋଷଣ ଏବଂ ନିଜସ୍ୱ ଭାବନା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ
ତେଣୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନିଜକୁ ଓଡ଼ିଶାରେ ପାଇବେ, କିମ୍ବା ଯଦି ଆପଣ ନିଜକୁ ଘରେ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ସୌଭାଗ୍ୟବାନ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ପଖାଳା ଭାଟାଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାମୁଡ଼ାରେ ଭର୍ତ୍ତି ଗଭୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ରୋଷେଇ ଇତିହାସକୁ ଉପଭୋଗ କରିବାକୁ ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ନିଅନ୍ତୁ ଏହା ଖାଦ୍ୟ ଠାରୁ ଅଧିକ; ଏହା ଓଡ଼ିଶାର ପରମ୍ପରା, ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବନାର କାହାଣୀ